Chystáte sa začať s investovaním ale neviete, ktorým smerom sa vydať? Jednoducho si pozrite zoznam top investícií za posledné obdobie roku 2024. Investovanie je lákadlom pre každého, kto sníva o pasívnom príme bez námahy. Ako môžeme svoje peniaze nechať pracovať a užívať si iba ich zisk. Na začiatku je potrebné sa správne rozhodnúť. Kroky ktoré v investovaní podnikneme sa odzrkadlia na fakte, či budeme v zisku alebo v strate.  Vyhľadávanými investíciami tohto roku boli ETF fondy. Sú to investičné fondy obchodované na burze. Sú ľahko obchodovateľné ale zároveň si treba uvedomiť fakt, trhového rizika.

bitcoin

Nie je teda isté, že na konci obdobia bude na vašom účte svietiť zelené číslo. Existuje teda riziko straty, s ktorým investori pri trhových rizikách musia počítať. Jeho dynamika ho predurčuje na vyššie výnosy a preto treba rátať aj s vyšším rizikom investovania. Kryptomena sa stala fenoménom modernej doby. Na trhu nájdeme hneď niekoľko kryptomien. Portfólio je teda široké, rovnako ako jeho záber na burze. Výhodou je jednoduchosť, vďaka ktorej je začiatočný štart ľahší aj pre začínajúcich investorov. Najznámejšie kryptomeny sú Bitcoin alebo Ethera. Pozor ale na votallitu cien, ktorá môže priniesť výraznejšie straty. Pozitívom je rýchle obchodovanie, ktoré môže v správny čas priniesť vysoké zisky. Preto si treba zvoliť správnu stratégiu a vývoj neustále sledovať, rovnako ako podmienky do budúcnosti. Tak ako akcie, fondy, komodity či dlhopisy, sú stále obľúbenou formou investovania aj nehnuteľnosti.

kryptoměna

Pri ich nákupe ale musí investor počítať s vyššou obstarávacou cenou – teda finančné prostriedky na nákup nehnuteľnosti sa rátajú v desiatkach tisíc eur. Oproti tomu ale ceny nehnuteľností stále rastú. Rovnako ako potreba bývania. Preto do budúcnosti hodnota pozemkov bude naberať na hodnote. Zvlášť pozemky a nehnuteľnosti v rekreačných lokalitách. Tieto sú často predmetom kúpy developerov. Investovanie do drahých kovov je rokmi overená stratégia nielen menších investorov ale aj veľkých korporátnych spoločností. Z dlhodobého hľadiska je napríklad zlato či striebro žiadané takmer v každom odvetví a preto sa jeho cena medziročne stále zvyšuje. Pričom jeho dostupnosť je pozitívom pre menších investorov. Skutočný zisk a jeho vývoj ale uvidí investor až počas hladiny niekoľkých rokov.